Робоча зустріч-нарада у Посольстві: підсумки

20/01/18, у Посольстві України в Мадриді, на запрошення пана Посла, пройшла робоча зустріч-нарада з представниками українських громадських організацій.

26962348_1471018286326612_3756870785636109430_o.jpg

На зустріч прибули очільники асоціацій з Сантандеру, Алькоркону, Мадриду, Барселони , Мурсії, Торрев’єхи та Валенсії, а також дехто з громадських активістів, і, звісно, пан Посол, Генеральний Консул та Перший секретар Посольства.

Метою зустрічі була «звірка годинників», анонс планів асоціацій на поточний рік, обговорення можливостей координації зусиль та дій представлених громад з Посольством та консульствами України в Іспанії.
Модератором наради був пан Посол – Анатолій Щерба.

Розмова була конструктивною, у дружньому шанобливому тоні. Атмосфера дискусії сприяла відкритому обміну думками і точками зору щодо діяльності громад, організації культурих, освітніх і соціаьно-політичних проектів та заходів.

Піднімалось питання взаємодії пердставницьких установ України в Іспанії та громад у випадках приїзду явочним порядком громадян України в пошуках роботи та отримання «статусу біженця».
Такі випадки останнім часом стали досить частими.
Чимало українських громадян стають жертвами злочинних угрупувань, котрі обіцяють їм тут працевлаштування, житло і т.п., а насправді отримують кошти за «послуги» і кидають людей напризволяще в чужій незнайомій країні, без знання мови і без копійки…
Такі обмануті громадяни звертаються до керівників асоціацій, чиї контактні дані беруть з сайту Посольства чи з соціальних мереж.
Як правило, все закінчується написанням заяви в поліцію про шахрайство і поверненням назад…
Єдиним виходом з пастки для людей, що шукають можливості осісти в Європі – це не піддаватися спокусам і не вірити обіцянкам «золотих гір» з боку шахраїв.
Голови асоціацій звернулись з проханням до Посольства про публікацію на офіційному сайті роз’яснень щодо подібних випадків, щоб громадські організації могли поширити таку інформацію через свої соціальні медійні ресурси.

Такoж oбговорюалось питання про встановлення пам’ятника Іванові Франку.

Пан Посол повідомив про певні можливості фінансової допомоги асоціаціям в реалізації проектів щодо поширення інформації про Україну і її культуру та покращення «видимості» українських громад на тлі соціально-культурного життя Іспанії.
Загалом йдеться про якісну культурно-соціальну інтеграцію українських громад в іспанське суспільство зі збереженням власної культурної самобутності.

Стосовно організації роботи і планів окремих громад слово взяли очільники асоціацій, котрі і окреслили заплановані на цей рік заходи, запросивши долучитися до них громади з інших провінцій.
У переважній більшості випадків мова була про організацію культурно-масових заходів громадами/асоціаціями, котрі мають свої власні навчально-культурні осередки – школи та творчі колективи, тобто саме про організацію культурних заходів власними силами в першу чергу.

Наголошувалось, що варто відокремлювати чисто бізнесові проекти від суспільно-громадської роботи аосціацій.

Пані Лариса Пономаренко повідомила присутнім про реєстрацію установчих документів «Спілки укаїнських асоціацій КРАІ».
В суботу зранку, 20/01/18, до наради в Посольстві, було проведено установчі збори і підписано акт про створення «Спілки українських асоціацій КРАІ». Процес створення “КРАІ”-ю розпочався у вересні 2016 року в Мадриді і ось тепер, після обговорення статуту, Спілка набирає реальних організаційно-юридичних обрисів, а саме створюється юридична особа.

IMG_20180120_123923.jpg

Засновниками є 5 асоціацій, а саме AURM – Murcia, Oberig – Santander, ConUcrania – Madrid, U-Armonía – Valencia, Bereginya – Barcelona.
З чисто технічних причин до числа засновників не встигла потрапити асоіціація Дивоствіт з Алькоркону, хоча сертифікат про приєднання пані Наталя Бондаренко надала, проте це було вже після подачі документів до реєстру.
Тим не менше, вважаємо цю громаду в числі наших співзасновників і формально долучимо їх на перших загальних зборах, що пройдуть після отримання посвідчення про офіціне внесення до реєстру, отримання податкового номера, відкриття рахунку в банку.
Сподіваємось, що ця перша асамблея пройде у Валенсії під час проведення міжнародного фестивалю-конкурсу «Сузір’я Гармонії – 2018», котрий проводить асоціація U-Armonía у Валенсії 13-14-15 квітня 2018 року.
На цій асамблеї буде обрано керівників Спілки і розглянуто звернення про вступ до неї від нових асоціацій, якщо такі будуть.

Кілька слів про основні засади діяльності “КРАІ”-ю:
Це спілка асоціацій, що добровільно об’єднуються для полегшення спільної роботи, для координації дій на горизонтальному рівні, для спільної реалізації проектів щодо посилення впливу українства в світі загалом та в Іспанії зокрема.
Спілка не прагне залучити якомога більше членів у свої ряди, власне передбачена певна процедура прийому асоціацій, на підставі аналізу результатів та виду їх діяльності, відповідності духу головної ідеї Спілки, а саме – щирого бажання допомогти україні в її Євро-Атлантичній інтеграції та інтеграції українських громадян і вихідців з України в суспільство країни проживання, Іспанії в нашому випадку.

Створення Спілки не приурочувалось до жодної дати чи події, це природний процес побудови «живого соціалього організму» на базі об’єднання “живих клітин” – асоціацій.
Спілка створюється не для задоволення чиїхось особистих амбіцій, не для участі в урочистих засіданнях чи президіях, а для практичної роботи з громадами, з місцевими органами влади задля поступу України та українців.

 

 

 

IMG_20180121_142312.jpg

Deja un comentario